2014- Nakkeskadde får ikke hjelp i Sverige heller

I Norge får ikke alvorlig nakkeskadde diagnoser eller behandling. Dette gjelder Sverige også. Ettersom man ikke får behandling for skadene blir den skadde sykere og sykere , og blir overlatt til seg selv .

Forlatt i sengen

Fem år etter ulykken er hun sengeliggende og verre enn noen gang. Anna-Karin Johansson får ikke lenger omsorg etter at forholdet til fylkeskommunen brøt sammen.

Bytt på. Eldste datter Frida Johansson (19) bytter på å ta seg av Anna-Karin Johansson sammen med faren.Gassrøret i hjørnet er ordnet av familien selv.

Bytt på. Eldste datter Frida Johansson (19) bytter på å ta seg av Anna-Karin Johansson sammen med faren.Gassrøret i hjørnet er ordnet av familien selv.

Foto: Linda Wikström

Mörön2014-11-22 08:03

Forlatt i sengen

Anders Köjs 0920/26

Video er ikke lenger tilgjengelig

Hun ligger halvveis i sengen og den svake hese stemmen er knapt hørbar. Høyre ben rister hele tiden. Hodet hennes henger til venstre, og hvis hun snur det til høyre, får hun kramper og slutter å puste. Oksygenrøret er viktig, men det har blitt ordnet av ektemannen Dennis, ikke fylkeskommunen.

Det er Anna-Karin Johanssons liv siden ambulansen slapp henne av hjemme i forrige uke. Eldste datter Frida og ektemannen Dennis bytter på å ta vare på henne.

Hun forlot Sunderby sykehus etter 46 dager. En ambulanse var nødvendig for å bringe henne hjem, og ambulansepersonellet ønsket å returnere til sykehuset halvveis – så dårlig var hun. Men nå ville Anna-Karin Johansson hjem.

«Jeg fikk fortsatt ingen omsorg. Jeg har ikke engang mottatt en omsorgsplan», sier hun.

Medisinen hun må ta for å stoppe krampene er foreskrevet av leger i Finland og som mannen hennes kan hente i Torneå.

Anna-Karin Johansson parkerte bilen på campingplassen sin i Sikfors. Bilen rullet ned mot Pite og hun prøvde å stoppe den, men ble veltet.

Det skjedde høsten 2009, og det var slik lidelsene hennes begynte.

I dag ligger Anna-Karin Johansson hjelpeløs hjemme uten omsorg. Hun prøver å være så stille hun kan for ikke å utløse anfallene.

«Hun bare ligger der i sengen sin og visner bort», sier ektemannen Dennis Johansson.

Ingen sier det høyt, men tanken er der; Anna-Karin Johansson er døende i en alder av 42 år. Familien tror ikke lenger at fylkeskommunen kan hjelpe henne.

«En av de ansatte på Sunderbyn fortalte meg at jeg hadde blitt sykehusets varme potet. Ingen ville røre meg, de kaster meg mellom seg. Den som skriver en henvisning må også bære kostnadene. Så har det også vært prestisje i dette, sier hun.

Familien Johansson, to voksne og tre døtre, bor i Mörön, 30 km sør for Luleå sentrum. De har blitt tvunget til å selge campingplassen i Sikfors som de kjøpte i 2008. Anna-Karin Johansson forlot da sine politiske oppdrag for å satse på den virksomheten.

Hun er tidligere fylkestingspolitiker, men var fortsatt helt uforberedt på problemene hun ville møte når hun trengte omsorg.

«Dette kan ikke være sant, tenkte jeg. Jeg kan forstå hvis det er mangel på kompetanse fordi Norrbotten er et lite fylkeskommune. Men da må du sende meg videre. Men ingen ønsker å ta ansvar, eller kostnadene, sier hun.

Anna-Karin Johansson berättar att hennes röst försvann när en läkare vid en undersökning först tryckte ned hennes huvud med kraft och sedan slet det uppåt.

– Det gjorde oerhört ont och efter det har min röst aldrig varit normal, säger hon.

Hun har vært pasient i ortopedi, men i løpet av høsten har hun blitt tatt hånd om på en medisinsk avdeling, ikke fordi de kunne hjelpe henne, men fordi ingen andre ville.

«Legen der sa at i mitt tilfelle har ortopeden låst døren og trukket ned gardinen. Det er en fastlåst situasjon, de kommer ikke til å hjelpe meg. De skal ha sagt at de ikke har til hensikt å ta ansvar for operasjoner som utføres i utlandet. Men jeg hadde ikke trengt å dra dit hvis de hadde hjulpet meg, sier Anna-Karin Johansson.

Hun er nå så alvorlig syk at hun ikke kan bevege seg ut av sengen uten å få alvorlige kramper. Hun mener at hun ikke trenger ortopedi, men nevrologi og mener at nakken er alvorlig skadet. Der kan du kjenne løse deler og røntgenbilder har vist at en ryggvirvel presser på hjernestammen.

– Men legene i Sunderbyn sier at jeg må lære meg å leve med dette, sier hun.

Familien har blitt rådet til å saksøke fylkesrådet.

«Men jeg vil ikke ha en juridisk prosess, jeg vil ha hjelp her og nå. Hvis jeg blir i sengen, vil jeg ikke overleve. Anfallene blir mer alvorlige og kroppen kan ikke ta mye lengre tid, sier hun og legger til:

«Jeg vil aldri gå til omsorg i live alene.

Fylkestinget nekter å kommentere saken. Anders Sundelin, leder for ortopedi, sier at han «ikke under noen omstendigheter» kommenterer enkeltpasienter. Han mener at det ville være et brudd på loven.

Sengebundet. Anna-Karin Johansson klarer ikke å forlate sengen uten å få anfall og pustevansker. Mannen Dennis og den eldste datteren Frida bytter på å ta vare på henne. Kontakten med fylkeskommunen er nede.
Bytt på. Eldste datter Frida Johansson (19) bytter på å ta seg av Anna-Karin Johansson sammen med faren.Gassrøret i hjørnet er ordnet av familien selv.
Hals. Et røntgenbilde av Anna-Karin Johanssons hals. Det er delte meninger om hva den viser.

Sengebundet. Anna-Karin Johansson klarer ikke å forlate sengen uten å få anfall og pustevansker. Mannen Dennis og den eldste datteren Frida bytter på å ta vare på henne. Kontakten med fylkeskommunen er nede.

Foto: Linda Wikström

Innhold
Forfatter
Hold deg oppdatert
Få nyheter i innboksen din.
Read about our privacy policy.
Tusen takk! Vi har mottatt mailen din.
Oops! Her gikk noe galt.

EN GAVE FRA OSS

Meld deg på
nyhetsbrevet vårt her

Tusen takk! Du får lenken til videoen tilsendt snarest.
Oops! Noe gikk galt.